Câteva informații utile despre vaccinarea anti-COVID 19 puteți găsi mai jos:
Care sunt beneficiile vaccinarii anti COVID-19?
Vaccinarea împotriva COVID-19 este importantă pentru că reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de a dezvolta o formă severă de boală.
Deşi măsurile de preventie, precum distantarea socială, igiena mâinilor si purtarea măştii, ne protejează într-o oarecare măsură de infectia COVID-19, acestea nu sunt suficiente. Vaccinarea este cea mai sigura si mai rapida cale de a ne proteja. Niciun virus nu a fost eliminat vreodată prin inducerea imunitătii naturale într-un procent mare din populatie. Numai imunizarea populatiei indusa de vaccinare poate elimina virusurile, asa cum s-a demonstrat pana acum prin eliminarea virusului variolei si a doua dintre cele trei tipuri diferite de poliovirus.
Vaccinurile vor pregăti organismul uman să se apere împotriva COVID-19. Pentru a pătrunde în organism și pentru a cauza boala, virusul SARS-CoV-2 utilizează o proteină aflată pe învelișul său, proteină denumită proteina S (spike). Vaccinurile conțin instrucțiunile genetice (ARN mesager) necesare pentru generarea proteinei S. Când o persoană este vaccinată, celulele sale vor ”citi” instrucțiunile genetice din ARN-ul mesager și vor sintetiza proteina S. Sistemul imun al persoanei respective va recunoaște această proteină ca fiind străină și va declanșa mecanismele de apărare imună, producând anticorpi și celule T specifice. Dacă mai târziu, persoana vaccinată va intra în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul său imun va recunoaște virusul și, prin intermediul anticorpilor și al celulelor T specifice, va neutraliza virusul, prevenind, astfel, intrarea în celulele sănătoase ale corpului și distrugând eventualele celule infectate. Astfel, se va asigura protecția împotriva COVID-19.
Monitorizarea nivelului de acoperire vaccinală, a siguranței și eficacității vaccinurilor împotriva COVID-19 se realizează cu ajutorul platformelor electronice, respectându-se legislația cu privire la protecția datelor cu caracter personal.
https://www.facebook.com/watch/?v=1042138056266454
Ce document se va elibera în momentul vaccinării?
Fiecare persoană care se va vaccina va primi o adeverință doveditoare de vaccinare care va cuprinde următoarele informații: numele și prenumele persoanei vaccinate, data nașterii, vârsta, județul de domiciliu, număr și serie CI, date despre vaccin: doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, județ, medic coordonator/vaccinator), semnătura electronică a Registrului Electronic Național al Vaccinărilor.
Dacă am fost infectat cu SARS-CoV-2, mai este necesară vaccinarea?
În studiile clinice, vaccinul a fost administrat și unor persoane care prezentau un nivel detectabil de anticorpi anti SARS-CoV-2 și nu s-au detectat efecte adverse, ci doar o creștere a nivelului de răspuns imun. Vaccinarea este disponibilă, pe baza consimțământului, indiferent dacă a existat sau nu infectarea.
Persoanele nevaccinate le pot infecta pe cele vaccinate?
O persoană nevaccinată se poate infecta cu virusul SARS-CoV-2 și-l poate transmite celor cu care intră în contact. Contacţii vaccinați (vaccin Pfizer/BioNTech, aprobat condiționat în Uniunea Europeană) ai persoanei nevaccinate sunt protejați față de de dezvoltarea bolii Covid-19 – chiar dacă virusul ar putea ajunge în căile respiratorii, transmis de la un purtător, nu va produce efecte, fiind inactivat de anticorpii protectori dezvoltați după vaccinare.
Persoanele vaccinate le pot infecta pe cele nevaccinate?
Obiectivul principal al studiului de faza 3 pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, aprobat condiționat în Uniunea Europeană, nu a presupus măsurarea transmisibilității SARS-CoV-2 după vaccinare, ci demonstrarea eficacității pentru prevenirea bolii Covid-19. Date despre măsura în care o persoană vaccinată mai poate transmite virusul urmează a fi generate, colectate și analizate în perioada următoare. Experiența cu alte vaccinuri arată că în general o persoană vaccinată transmite într-o mai mică măsură agentul patogen, dar această ipoteză trebuie validată și pentru SARS-CoV-2.
Pot refuza să mă vaccinez?
Da, conform strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România vaccinarea este voluntară și ne-obligatorie.
Dacă mă vaccinez, mai este necesar să respect celelalte măsuri igienico-sanitare?
Administrarea unui vaccin împotriva COVID-19 reprezintă unul dintre instrumentele critice pentru limitarea efectelor pandemiei, alături de celelalte instrumente: respectarea restricțiilor și a măsurilor igienico-sanitare (purtarea măștii, spălatul pe mâini și distanțarea fizică).
Cat de sigure sunt vaccinurile anti COVID-19?
Pentru a fi declarat sigur si eficient, un vaccin impotriva infectiei COVID-19 trebuie sa treaca printr-o serie de teste si trebuie sa indeplineasca standarde riguroase, asemenea oricarui alt vaccin sau medicament aprobat pe piata. Ambele vaccinuri Pfizer-BioNTech (Comirnaty) si Moderna au primit unda verde in Uniunea Europeana dupa ce reprezentantii Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA) au ajuns la concluzia ca in prezent exista disponibile suficiente date privind calitatea, siguranta si eficacitatea vaccinurilor.
Care e protectia oferita de vaccin si cat va dura imunitatea dobandita prin vaccinare?
Atat Pfizer, cat si Moderna raporteaza ca vaccinurile lor ofera o eficacitate de aproximativ 95% in prevenirea simptomelor usoare si severe ale infectiei COVID-19. Acest nivel de eficacitate pare sa se aplice la toate grupele de varsta si ambele sexe, dupa cum s-a raportat in studiul clinic desfasurat de Pfizer, care include 43.548 de paticipanti. Datele studiului arata ca vaccinarea a aratat protectie timpurie incepand cu 12 zile de la prima doza, la 7 zile dupa a doua doza observandu-se o eficacitate de 95%.
Ce reactii adverse pot aparea dupa vaccinare? Pot fi periculoase?
Efectele secundare care pot apărea în cazul ambelor vaccinuri ARNm sunt cauzate ca parte a raspunsului imun la vaccinuri. Conform rezultatelor studiului clinic, cele mai frecvente efecte secundare asociate cu vaccinul Pfizer au fost uşoare sau moderate: durere şi inflamaţie la locul injectării, oboseala, cefalee, dureri musculare si articulare, frisoane si febra. Acestea s-au ameliorat in cateva zile dupa vaccinare si apar, in general, mai des dupa a doua doza. Rareori, ca si în cazul altor vaccinuri, anumite persoane pot dezvolta reacţii alergice. Centrele de vaccinare sunt pregătite pentru a asigura asistenta adecvata in aceste cazuri.
Vaccinul poate produce infectia?
Nu. Vaccinurile anti COVID-19 disponibile in acest moment nu utilizeaza virusul viu care cauzeaza COVID-19 si nici forme atenuate ale acestuia. Trebuie mentionat ca dupa vaccinare, organismul uman are nevoie de o perioada de cateva saptamani pentru a produce anticorpii necesari eliminarii virusului SARS-CoV-2. Prin urmare, o persoana vaccinata se poate infecta cu virusul care cauzeaza COVID-19 chiar inainte sau dupa vaccinare. Tocmai de aceea, se recomanda respectarea masurilor de preventie inainte si dupa vaccinare.
Mă mai protejează acest vaccin daca virusul suferă mutaţii?
Virusurile suferă, de obicei, mutaţii – adică modificări in materialul genetic al acestora. Mutatiile virale pot face ca vaccinurile sa fie mai puţin eficiente, asa cum se întâmplă cu virusul gripal. Deşi virusul SARS-CoV-2 suferă în permanenţă mutaţii, acesta nu pare sa se fi schimbat functional intr-un mod important, astfel incat sa afecteze eficienta vaccinurilor dezvoltate. De exemplu, modificarile recente au permis ca noul coronavirus să se răspândească mai uşor, dar aceste modificari nu par sa afecteze nivelul de protectie oferit de vaccinuri impotriva bolii.
Copiii pot fi vaccinati?
Nu. Pana in acest moment, niciun vaccin COVID-19 nu a fost autorizat pentru a fi administrat copiilor cu varsta sub 16 ani. Potrivit reprezentantilor Spitalului Johns Hopkins din Statele Unite ale Americii, exista in desfasurare cel putin un studiu cu participanti cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani care au primit permisiunea parintilor de a participa la cercetare. Cu toate acestea, oamenii de stiinta se asteapta ca abia spre finalului anului 2021 sau chiar 2022 sa existe suficiente dovezi privind siguranta si eficacitatea vaccinarii copiilor impotriva noului coronavirus, in special a copiilor sub 12 ani.
Se pot vaccina femeile insarcinate sau cele care alapteaza?
Femeile insarcinate nu au fost incluse in studiile privind siguranta si eficienta vaccinurilor COVID-19, dar s-a constatat ca unele participante au fost fie insarcinate fara sa stie acest lucru, fie au ramas insarcinate in cursul studiului. In consecinta, exista foarte putine date cu privire la siguranta acestor vaccinuri la femeile gravide. Rezultatele au aratat ca nu s-au inregistrat reactii adverse in micul grup de femei insarcinate si ca vaccinul s-a dovedit eficient, insa sunt necesare mai multe date cu privire la aceasta categorie de populatie.
Se pot vaccina persoanele care sufera de alergii?
Raspunsul depinde de tipul de alergie manifestat de o persoana. Persoanele cu alergii severe sunt sfatuite sa discute cu medicul curant inainte de administrarea vaccinului COVID-19. Conform CDC, se pot vaccina persoanele cu alergii care NU AU legatura cu componentele unui vaccin mRNA COVID-19 si care NU AU legatura cu alte vaccinuri, terapii injectabile sau polisorbat, cum ar fi: alergii la alimente, animale de companie, venin sau mediul inconjurator, alergii la medicamentele orale (inclusiv echivalentele orale ale medicamentelor injectabile) sau persoane cu antecedente familiale de alergii.
Se pot vaccina persoanele cu boli autoimune?
Persoanele cu afectiuni autoimune care nu au contraindicatii la vaccinare pot primi un vaccin ARNm COVID-19.
Inca de la declansarea pandemiei actuale de COVID-19, oamenii de stiinta din intreaga lume au inceput sa lucreze la dezvoltarea unuia sau mai multor vaccinuri impotriva noului coronavirus, care sa ofere protectie populatiei impotriva bolii cauzate de acest nou virus. Vaccinurile pentru prevenirea infectiei cu noul coronavirus sunt probabil cea mai buna speranta pentru a pune capat pandemiei si crizei sanitare globale, care au generat efecte devastatoare asupra sanatatii populatiei, dar si asupra vietii sociale si economiei.
Material redactat de către medic specialist Laura Munteanu prin consultarea materialelor oficiale publice disponibile in România cu scopul facilitării informării despre etapa de vaccinare în cadrul pandemiei cauzată de virusul SARS-CoV-2.